Kapuna in ontwikkeling

 Geschiedenis

Kikori ziekenhuis is het zuster ziekenhuis van Kapuna. Oorspronkelijk was Kikori een overheid ziekenhuis maar meer dan 10 jaar geleden is GCS gevraagd het management van het ziekenhuis over te nemen omdat het erg slecht ging met Kikori hospital. Kikori is ongeveer 4 booturen van Kapuna vandaan.

Sinds de overname is er veel verbeterd, met name ten aanzien van het management, de werkcultuur en de patiëntenzorg. Maar het blijft een sterk verouderd bush ziekenhuis  waar overal kansen liggen voor verbetering.

 

 

Kikori

Kikori is een relatief groot dorp met 6000 inwoners dat elk jaar flink bijgroeit omdat mensen er uit de omringende dorpjes neerstrijken voor onderwijs en gezondheidszorg. De huidige burgemeester is een vrouw: Ella Dodobai; een unicum in Papoea. Ze kan niet lezen of schrijven maar ze heeft een enorm geheugen, tonnen energie en een hele grote luidspreker waarmee ze iedereen tot de orde roept.

 

 

Ziekenhuis

Kikori heeft 80 bedden verspreid over 4 afdelingen en een erg drukke polikliniek. Hiermee verlenen we zorg  aan meer dan 30.000 mensen die soms van ontzettend ver moeten komen. Zo is er de Forobo tribe hoog in de bergen die eerst 7 dagen moet lopen door het oerwoud en daarna 2 dagen moet peddelen in een kano om bij ons te komen. Dus we doen ons uiterste best om ze zo goed mogelijke zorg te leveren als ze eindelijk bij ons aankomen. 

 

 Via Google naar Papua

Ik, Iris de Ridder, bedacht begin 2015 dat ik graag als tropenarts naar Papua wilde gaan: derhalve googelde ik: ‘PNG, doctor, vacancy’ . En Kikori was de enige hit: 2 maanden later zat ik daar midden in de jungle. Het was liefde op het eerste gezicht want het is echt een prachtig land.

Het is vaak hard werken maar veel voldoening en gezelligheid, en geen dag is hetzelfde. Soms sta je ogen te onderzoeken met geïmproviseerd blauw licht (iphone in een blauwe handschoen stoppen) en op andere momenten kan je nog net op tijd tegengif spuiten bij iemand die door de gevreesde death adder gebeten is.

 

Jorieke en Floris

Ik ben net  weer  (tijdelijk) terug in Nederland om de huisartsenopleiding af te maken maar ik heb zoveel mogelijk mensen overtuigd om hier ook heen te komen.  Dus momenteel werken er twee gedreven Nederlandse artsen in Kikori: Jorieke (tropenarts) en Floris (huisarts). Ze hebben net een lokaal gemaakte kano aangeschaft om de rivier over te kunnen peddelen en vissen te vangen. Floris heeft hiervoor overigens in Antarctica gewerkt , dus groter kan je verschillen in weersomstandigheden niet krijgen. Maar alles went!

 

Personeel

Er werken ongeveer 30 lokale verpleegkundige die elke dag met enorm veel toewijding voor de grote stroom patiënten weet te zorgen. Ook als de overheid tijdelijk geen salarissen uitbetaald of als het al een week zo hard regent dat je elkaar amper kan verstaan en het telefoon netwerk er al die tijd uit ligt. Iedereen is hier op deze bijzonder plek midden in de dichte jungle van Gulf province om zorg te geven aan de meest achtergestelde bevolking van PNG.

 

 

TB en (sexueel) geweld

De twee grootste gezondheidsproblemen in Kikori zijn momenteel tuberculose en (sexueel) geweld tegen meisjes en vrouwen. Dit geeft grote gezondheid problemen in de regio, zowel fysiek als mentaal.

Hoewel we een van de hoogste TB cijfers hebben van de wereld lukt het ons maar niet de aandacht van de regering zodanig te trekken dat er echt een goed programma van de grond komt.

(Sexueel) geweld is helaas aan de orde van de dag in Kikori en omstreken. Bijna dagelijks zien we de resultaten daarvan bij ons in het ziekenhuis. Voor de meeste vrouwen is het niet de vraag of, maar wanneer of hoe vaak ze  slachtoffer worden van geweld.